Matlagning med en wok

14. augusti 2022

Hotwok Tips Tricks

Tips till matlagning med en wok

En wok är det mest mångsidiga och praktiska verktyget i ditt kök. Den kan bräsera, steka och sautera. På grund av sin unika form kräver woken några speciella tillagningstekniker.

Här är tips som hjälper dig så att du får ut det mesta av din WOK.

 

  • Överfyll aldrig woken.
    Om du överfyller woken kommer du inte att kunna snabbsteka och ingredienserna kommer att bli "kokta".
  • Förbered dina ingredienser så att allt är klart.
    Det är en bra idé att vara förberedd och ha alla dina ingredienser redo. Det går fort när du wokar så det är viktigt att du är vid woken hela tiden.
  • Förvärm woken innan du börjar.
    Redan innan du tillsätter olja i woken måste den förvärmas tills den börjar ryka. En ordentligt rengjord wok kommer alltid att ha mikroporer i metallen som håller fast en del olja/matpartiklar - det är bra eftersom det hjälper till att frigöra smak. När du tillsätter olja i den varma pannan börjar porerna sluta sig. Du är nu redo att tillreda din mat.

Förberedelse av wokpanna

 

  • Använd rätt olja.
    Det är viktigt att du använder en olja med hög brännpunkt och låg halt av fleromättat fett.
    Om du använder sesam eller olivolja kommer det att "brännas på" och smaka bittert.
    Vi rekommenderar jordnöts- eller solrosolja.
  • Skruva upp värmen.
    Nyckeln till matlagning med wok är massor av kontrollerad värme. Med hög värme kommer du att få nyanser av smak och texturer i maten som du bara kan uppnå med en wok.

 

 

arrow_upward