Älgfärsjärpar på pelletsgrill

Laga saftiga älgfärsjärpar med skogssvampsås och kryddigt äppel- och löksmör på din pelletsgrill. Den rökiga smaken förhöjer den vilda smaken på ett fantastiskt sätt. Servera föreslagsvis med potatismos. 

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelse:

  1. Förvärm grillen på ca 170-190°C. Ställ in stekplattan.

Skogssvampsås:

  1. Hacka löken fint.
  2. Lägg svampen i en kastrull och låt koka på svag värme, ca 10-15 min. tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort. OBS: När du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp, men efter en stund så kokar vätskan ur svampen och volymen blir mindre.
  3. Tillsätt vin och grädde och låt såsen koka ihop. Smaka av med fond och kryddor. Om såsen är för tunn så kan du reda av den.

Järpar:

  1. Blanda grädde, ägg och kryddor med ströbrödet och låt det dra i ca 10 min.
  2. Rör ner färsen och osten, smaksätt med salt och peppar.
  3. Forma till 12-16 järpar och lägg dom på en stekplatta.
  4. Ställ in järparna i den förvärmda grillen. Ställ in kärntemperaturen på grilltermometern till 65°C. 
  5. När kärntemperaturen nått 65°C, tag ut dem ur grillen.

Kryddigt äppel & löksmör:

  1. Gör ett kryddsmör av Traegers Rub blandad med lite curry efter eget tycke och smak.
  2. Blanda ett par msk av  kryddsmöret med ett grovt skuret äpple och gul lök.
  3. Lägg på stekplattan, och låt kryddsmöret stekas in i äpple och lök.
  4. Servera till järparna tillsammans med Skogssvampsåsen och gärna potatismos till.

Skriv ut recept

arrow_upward